Sposób użycia - najczęściej zadawane pytania


Sposób użycia - najczęściej zadawane pytania


Co się dzieje gdy:

Błona w naboju nie chce się zerwać:
- do nabicia został użyty nieoryginalny nabój„Kayser”, bądź jest wkręcany odwrotnie

Naciskając hebel z syfonu nie wydobywa się bita śmietana:
- do śmietany użyte zostały dodatki smakowe typu: cukier puder, cukier waniliowy itp. , które zatykają zawór
- proszę używać tylko takie dodatki smakowe, które dadzą się całkowicie rozpuścić lub rozmielić.

Przy wkręcaniu naboju ulatnia się gaz:
- brakuje uszczelki
- uszczelka jest uszkodzona
- głowica syfonu jest niewystarczająco mocno dokręcona
- głowica jest częściowo uszkodzona

Z syfonu wydobywa się „cieknąca” śmietana:
- syfon był za mało wstrząśnięty
- do nabicia została użyta nieodpowiednia śmietana
- śmietana jest serwowana z syfonu trzymanego poziomo

Co należy skorygować:
- jeszcze raz mocniej wstrząsnąć syfonem
- do nabicia używać tylko dobrze schłodzonej (4oC – 6oC) śmietany kremowej (30% tł.) i wstrząsnąć ok. 10 razy
- śmietanę serwować tylko głowicą w dół (inaczej wypuszcza się niepotrzebnie gaz, co z kolei powoduje pozostawanie śmietany w syfonie)

Śmietana jest za bardzo ubita, a przy serwowaniu pryska z końcówki do serwowania:
- syfon był za często wstrząsany
- nie należy wstrząsać syfonu przy każdym serwowaniu